GERİ

Havalar nedeniyle SU ve TUZ

Sıcaklar malum.

Yürüyüşler de var. Klimasız ortamlar da.

Sıcaklayınca ve terleyince su ve de beraberinde tuz kaybı oluşuyor.

Su ve tuz (elektrolit) kaybı çok ama çok önemlidir. Hemen giderilmediğinde basitten başlayarak ağır sonuçlara kadar gidebilir. Halsizlik, bitkinlik, eklem ağrıları ve kabızlık ilk belirtilerdendir. Eksiklik giderilmezse baygınlığa ve çok daha ötesine bile neden olabilir.

Ağzınız kuruyorsa, sıvınız azaldı bedeniniz alarm veriyor demektir.

Bol bol için.

Su, maden suyu, soda, ayran, en çok da çorba için.

Çay, kahve ve biradan uzak durun.

Çay kahve ve biradan uzak durun.

Çay kahve ve biradan uzak durun.

Duramıyorsanız, bunların susuzluğunuzu azaltır gibi yapıp, aslında var olan suyunuzu da çiş ve ter ile fazladan attırarak, sıvı dengesini daha da bozduğunu unutmayın ki bu bilgiyle eksiğinizi tamamlayabilesiniz. Bunları içince susuzluğunuz geçer. Böylece su içmeyi unutursunuz, unutmayın.

Çok su içersem çok çiş yapıyorum diye suyunuzu kesmeyin.

Doğrudur sade su çişetir.

O nedenle yazın çok çorba için diyorum.

Çorba ve diğer katkılı sular, sade suya göre daha iyidir. Çünkü bedenimiz sade suyu pek tutamaz çiş ile kaybeder. O nedenle aşırı terlediğinizde, bolca sıvı almalısınız ama sadece sade su değil.

Sade su da için ama tuzlu da için.

Eczanelerde ishal için satılan tuzlar var. Ge-oral vb adları var. Onlardan alın. Tariflerinde yazdığı gibi sulandırın. İsterseniz içine limon suyu nane yaprağı vb katarak tatlandırın. O sıvıyı bolca için.

Bu tür tuzlu suların dengesi, bedenin içindeki su dengesinin aynısıdır(İzotonik). O nedenle sıvı eksiğinizi güzelce tamamlar. Bu hazırlayacağınız sıvı dokulara gidip eksiği tamamladığı için çok çiş de yaptırmaz. O yüzden bugünlerde evden çıkarken su şişenize hazırladığınız bu sıvıdan doldurun.

Bunu yapmaya ve taşımaya üşeniyorsanız, maden suyu için. Maden suyu, içinde çeşitli tuzlar olan doğal kaynak suyudur. Siz benim soda için dediğime bakmayın. Çünkü soda, içine karbonat katılmış bildiğiniz çeşme suyudur. Gerçek maden suyu ile aynı şey değildir. İsterseniz soda da için (yeter ki için) ama asıl maden suyu için.

Benim tansiyonum var, tuzlu su içemem diye düşünmeyin. Çünkü terleme ile o kadar çok tuz kaybı olur ki bu içtiğiniz tuzlu su tansiyon derdi yaratamaz. Zaten tuz fazla gelirse (ki böyle havalarda fazla gelmez) o takdirde daha da susarsınız ve o zaman da sade su içersiniz olur biter.

Açık havada dolaşırken rüzgar varsa terlemeden de (kuruyarak) çok sıvı kaybı olur. Rüzgar bira gibidir, serinletir ama aslında kurutur. Açık havada olduğunuzda kurumamak için ince ama uzun kollu falan giyinin ve de çok için.

Şekerli sular içmeyin. Meyve suyu, kola, gazoz gibi şeyler, şekerli salak sulardır. İçlerine katılan karbonat fışırdayarak bizi de salakça kandırır. Fışırtılı ya da fışırtısız bütün şekerli sular size fazladan iştah, fazladan acıkma, böylece fazladan göbek ve kilo hediye ederler. Bu hediyeleri istediğinizden eminseniz o salak suları da içebilirsiniz.

Özetle, ağzınız kurumuşsa, susamışsınızdır, yani sıvı dengeniz eksiye düşmüştür: İçin

Yemeğin ve içkinin ölçüsünü kaçırmışsanız, için.

Bedenen çalışıp yorulmuşsanız, için

Açık havada dolanıyorsanız, için

Yürüyüşe gidiyorsanız için

Terliyorsanız için.

Kuruyorsanız için.

Su için.

Tuzlu ayran için.

Maden suyu için.

Tuzlu ayrana soda katıp için (o zaman oran dengelenir).

İshal tozlarından içecekler (izotonik) hazırlayıp için.

Sulu sulu çorbalar için, hem de kaşıkla değil kupaya doldurup için.

Böylece bitkin değil sağlıklı günler geçirin.

2 Temmuz 2017

NOT: Hani denir ya “deprem öldürmez kötü binalar öldürür” diye, ben de diyorum ki “sıcak öldürmez, sıvı kaybı öldürür”. Önlemek elimizde.

GERİ