GERİ

Niagara

Doğmasında kendisinden çok benim payım var diye düşündüğüm için Ceren’in yeni yaşını kutlamasına ortak olmak istedim. İkimize Niagara seyahati hediye ettim. Aman da ne iyi etmişim.

Gitmeden önce biraz okudum. Suyun 40-50 metre kadar yüksekten düştüğünü öğrenince hayal kırıklığına uğradım. Kendi memleketimde 40 metreden düşen kaç tane su görmüşüm ben. Harlak denileni, Şarlak denileni, su düşen diye bilinenleri. İğrenç betonlarla piknik yeri diye içine edileni, dağ kuytularında kalıp adı bile bilinmeyenleri. Çok şelale gördüm ülkemde gerçekten. Çok yüksekten düşenleri gördüm. Keşke fırsatım olsa da Venezuela da 979 metreden düşeni görebilsem. 40 metrelik Niagara da neymiş.

Ancak Niagaranın genişliği yüzlerce metreymiş ki bizim ülkedeki şelaleler, hep dar bir aralıktan dökülürler. Manavgat gibi yayılarak dökülenleri de var elbette ama onlar da ancak birkaç metre yükseklikte. O yüzden abartılı genişliğiyle fark yaratabilir diye kendimi avuttum. Afrikadaki Victorya şelalesine gidemediğime göre umduğumla değil bulduğumla yetinmeye niyetlendim. “Eldeki bir kuş, daha kuştur, daldaki iki baykuştan” dememiş miydi Brecht.

Bir yanda belleğimdeki Holywood filmlerinin görkemi, öte yanda okuduğum o güdük metrelerin yarattığı karmaşa ile Niagarayı görmeye gitmeden önce beklentim düşüktü. Amerikan reklamcılığını biliyoruz nihayetinde. Allayıp pullayıp bakalım neyi satıyorlar bakalım diyerek düştüm yola. Daha Buffalo havaalanına inerken uçağın penceresinde yamuldum. Niagara öyle böyle bir şelale değil. Kelimenin gerçek anlamı ile inanılmaz. Dünyanın kayda değer şelalelerinin hiçbirini görmüş değilim. O yüzden yanılıyor olabilirim ama bu şelale olağanüstü bir şey.

Ölüm lafını araya sokmadan yaşayamadığımızdan mıdır bilmem “ölmeden önce yapılacakların listesi” dediğimiz bir şey var ya, işte herkesin o listesine yerleştirmesi lazım Niagarayı. Öyle güzel, öyle görkemli, öyle verimli, öyle etkileyici ki dile dökmek beceri ister.

Bugünlük yol yorgunuyum diye kabul edin de Niagaranın beni bunca etkileyen özelliklerini daha sonra parça parça anlatayım, görmeyen bilmeyenlere. Ancak siz şimdiden niyeti bozun. Niagara ziyaretini hayat planlarınız içine mutlaka sokun. Olmaz ki demeyin sakın. İsteyin oldurun. Neler neler oldurmuşlar, bizzat tanık olun.


18 Haziran 2018

GERİ