GERİ

Dünyayı değiştiren adam: Tesla

Nikola Tesla, 1856 Hırvatistan doğumlu. Okulda çözdüğü zor matematik problemleri yüzünden öğretmenlerince kopya çekmekle suçlansa da teknik ve bilim konularında çalışmayı sürdürüyor. Asıl ilgi alanı elektrikle aydınlatma ve elektrikli motorlar. Üniversite sonrası Edison’un şirketinde çalışıyor. Edison’la bizzat tanışmak için 1884 yılında ABD’e göç ediyor. Edison’un keşiflerle ilgilenen devasa bir şirketi var. O şirketin bir seri teknik- mühendislik sorunlarını çözme karşılığında kendisine 50 bin dolar vadediliyor. 6 ay sonra bütün sorunları hallederek parayı soruyor. Şakaydı o cevabı ile de istifa ediyor. Edison’un sicili buna benzer pek çok hikaye ile dolu zaten…

ABD fırsatlar ülkesi ya, sonrasında Tesla iki işadamı ile birlikte kendi adına bir şirket kuruyor. Sürekli elektrikle ilgili konularla ilgilendiği için, bu işadamları onu kendi şirketinin kapısına koyuveriyorlar. Beş kuruş bile vermeden üstelik. Alternan elektrik akımının keşfi ile yıllar sonra şirketine geri dönebiliyorsa da bu keşfinin patent haklarını Westinghouse şirketi satın alıyor. Niagara şelalesinden üretilen elektriğin hakları da Westinghouse şirketine gidiyor.

Tesla’nın 300’den fazla keşif patenti mevcut. Nobel için adı geçiyor ama parsayı Edison topluyor. Alternan akım konusundaki çok önemli keşfi sadece dünyanın elektrik meselesini çözmekle kalmıyor bugün onsuz olamadığımız kablosuz iletişimin de temeli atıyor.

Fotografik bir belleği olan Tesla sadece bilim ve teknoloji ile ilgilenmiyor. O bir filozof ve şair aynı zamanda. Sekiz dil biliyor. Temizlik takıntısı var. Bu nedenle insan ilişkilerinde çok mesafeli. İnci konusunda da takıntısı var. İnci takan kadınlarla konuşmayı bile reddediyor. Kadınlara dokunmayı sevmiyor zaten. Kadın arkadaşları da var ama hiç evlenmiyor.

Bütün olağanüstü keşiflerine rağmen son yılları iyice parasız. Ödeyemediği faturalar birikince yer değiştiriyor. Bu nedenle son yıllarında tam bir göçebe. 1943 de New York’ta bir otel odasında kalp krizi ile ölüyor.

Zekası ve eğitimi ona para kazandırmıyor. Keşifleri ise hala pek çok insanı milyarder yapmaya devam ediyor. Elektrikli arabalar üreten ve uzaya kendi füzesini gönderen çağdaş dahi Elan Musk gibi pek çokları onun keşiflerinin izinde insanlığın gidişatını değiştirmeye devam ediyorlar…


22 Haziran 2018

Yazının Facebook Sayfasındaki bağlantısı.

GERİ