GERİ

Neptün Memorial Reef

Neptün diye bir dernek Miami şehrinin 3 mil kadar açıklarında, ünlü Biscayne koyunda, “Neptune Memorial Reef” adında bir sualtı merkezi kurmuş. Bu merkezde, turistlere dalış, denizcilik öğrencilerine eğitim yaptırılıyormuş. Eee ne var bunda demeyin dostlarım, bu merkezin dünyada eşi benzeri yokmuş.

Merkezin videosunu gördüm, taştan mermerden bir takım şekiller yapıp sualtına yerleştirmişler. Oyuncak bir batık oluşturmuşlar. Böylece balıklara, mercanlara falan doğal pardon yapay barınak yapmışlar. Bunda da bir olağanüstülük yok, tamam. Ancak bilin bakalım bu barınağın canlıları neyle besleniyormuş?

Eğer isterseniz sizinle. Evet evet sizinle. Çünkü pek çok Amerikan vatandaşı gömülmek istemiyormuş. Burası eğer isterseniz suya gömülmeniz için inşa edilmiş. Öncesinde yakılıyor, sonra da seçtiğiniz bir kabın içinde bu minyatür şehre gömülerek toprak canlıları yerine deniz canlılarına yem oluyormuşsunuz. Dilerseniz bireysel, dilerseniz de aile boyu mezarınız olabiliyormuş. Elbette merkezin adı mezarlık değil, mercan anısı gibi bir şey. Nasıl bir yermiş derseniz diye videonun adresini de ekledim.

Ancak seçenekler bu kadar artınca benim kafam çok karıştı. Duymuş olabilirsiniz, çok zengin Amerikalıların bazıları ölmeden kendilerini dondurttular. Buzluklarda çözünecekleri çağı bekliyorlar. Bazıları da kendilerini klonlatmak için DNA’larını bankaya yatırdı, onlar da yeniden doğmak için uygun çağı bekliyorlar. Ancak bu iki seçenek de çok para gerektirdiği için, benim gibiler isteseler de yeniden doğma planlarına hiç bulaşamadılar. Kuzu kuzu ölme seçeneğinde, toprağa gömülme ve fırında yakılma dışında bir seçenek yok sanıyordum ki hatırlayacağınız üzere saf karbon bileşimine dönüşme olasılığı olduğunu öğrendim. 10-15 bin dolar vereni önce yakıp sonra elmasa çeviriyorlarmış. Bunu öğrenince bari kızıma bir tek taş yüzük olayım diye düşünmüştüm. Fiyat biraz yüksek ama ben işi yavaştan almaya niyetli olduğum için, o zamana kadar fiyat düşer diye umuyordum. Gel gör ki şimdi de okyanusun dibinde balık yemekhanesine ham madde olma olasılığını öğrendim. Üstelik turisti öğrencisi ile her gün pek çok ziyaretçisi dalan dalana olduğu için, mezarıma ya kimse gelmezse derdi de yok. Cıvıl cıvıl, rengarenk bir mezarlık fikri bayağı eğlenceli olabilir. Tevekkeli Amerika da Amerika diyorlar. Meğerse burada seçenek ne bolmuş.

İşte böyle, bu gece ben “Reef Momorial” öğrendim, bakalım yarınlarda daha neler öğreneceğim. Bunca seçenek içinde, en sonunda neye karar vereceğim bilmem ama her biriyle çok eğleniyorum, daha ne olsun. İsteyin; sizin günleriniz de benim ki gibi eğlence dolsun.


3 Kasım 2018

NOT: Göz atmak isteyenler için...

Yazının Facebook Sayfasındaki bağlantısı.

GERİ