GERİ

Kızıllara bir tekme

Benim kızıl bir arkadaşım vardı. Görünen teni havuç rengi ve çilli, aslı ise bembeyazdı. Saçları da koyu turumcumsu bir kızıldı. Zaten hukukta okurken herkes ona kızıl dermiş. Kendisi o sıralar Türkiye Komünist Partisi sempatizanı olduğu için öyle dediklerini sanırmış. Ben tanıdığımda ellisine merdiven dayamıştı. Kızıl olduğunu ise otuzlarında öğrenmiş, öyle anlattı. O yaşa kadar hiç mi aynaya bakmadın, dedim. Meğerse renk körüymüş. O yüzden kendi rengini de bilmiyormuş. O zamana kadar ben de hiç bilmiyordum; meğerse kızılların renk körü olanı çokmuş.

Bilirsiniz iddialı hanımların birçoğu saçını kızıla boyatır. Eskiler kına yakarlardı, şimdilerde organik boyalarla saçlar alev alıyor. En çok satan saç boyasının kızıl rengi olduğunu da okudum ama inandırıcı bulmadım. Esmerler arasında sarışınlaşmak bence daha yaygın ama kızıl saç genellikle daha çekici bulunuyor. Bunda Rita Hayworth’lı filmlerin de etkisi var elbette ama kızıl kadınların daha çekici oldukları düşünülür ki bu gerçekmiş. Çakma saç rengi bunu sağlar mı bilmem ama kızıllar seks konusunda daha aktiflermiş çünkü.

Bizde oran nedir bilmiyorum ama dünya bütününde her yüz kişiden biri ya da ikisi kızıl. İrlandalıların ise yüzde on beşi. Zaten kızıl denince akla ilk onlar gelmez mi? Ben de Adanalı olan kızıl arkadaşıma o yüzden hep takılırdım, haçlılar geçerken senin ninenin evine de uğramış diyerek. Öyle ya, Vikingler de kızıl, İrlanda da Viking işgaline uğramış vakti zamanında. Dünyanın orasında burasında nadiren görülen kızılların bu kuzeyli yaban soyu ile bağları olduğundan şiddetle kuşkulanıyorum.

Yaban deyince, Avrupa dindarları malum karanlık çağda kızıllara da takmış. Ruhları olmadan doğdukları, Tanrıdan ateşi çaldıkları, cadı oldukları iddiasıyla, bulduklarını öldürmüşler. Oysa Roma imparatorluğunda da fiziksel güçleri yüzünden kızıl askerler ve köleler daha kıymetliymiş.

Tarihe mal olmuş bir kadın (O’Hara) yüzünden kızıl kızlar çoğu kez Skarlet diye anılırmış. Erkekler, bu kızları daha çekici, daha eğlenceli ve daha kolay elde edilir sayarlarmış. İşin aslı, kızıl kadınlar çok çalışan, zor yorulan, kolay pes etmeyen kadınlarmış. Kolay arkadaş olurlar, kolayca herkesi ve her şeyi severler ama kazık yediklerinde de amansız bir düşman kesilirlermiş. Dindarlıkla pek ilgileri olmaz, cinsellikte de sınır aşımına teşne olurlarmış. Zaten İncil’de de Scarlet “kötü kadın” anlamında kullanılırmış.

Kızılların diğerlerinden daha kolay öfkelendikleri iyi bilinirmiş. Öfkelenince de gözleri bir şey görmezmiş. Fiziksel olarak da kesinlikle daha güçlülermiş. Üstelik daha zor hastalanıyorlarmış. İçkiye düşkünlükleri de dayanıklılıkları daha çokmuş. Daha zor uyuşuyorlarmış. Ameliyat olacakları zaman anestezistler onlara daha yüksek miktarda uyuşturucu vermek zorunda kalıyormuş. Daha az acı duyuyorlarmış.

Kızılların İngilizce adı Ginger. Ahlaksızlığı ya da kendine özgü ahlak anlayışı ile meşhur “South Park” çizgi filminde boş kafalı cincır bir çocuk karakteri varmış. O karakter yüzünden çocuk ve yeni yetmelerin kızıllar hakkındaki boş inançları hem değişmiş hem de pekişmiş. Kızılların ruhu olmadığı, o nedenle de canlarının acımadığı inancı ile dalga geçmek için ya da doğruluğunu test etmek için kızıllara vurmak yaygınlaşmış. Sözüm ona şaka yapma şeklindeki bu çocukça ama oldukça ırkçı olan davranış iyice yaygınlaşmış. O kadar yaygınlaşmış ki şaka kakaya dönüşmüş. Sonuçta kızıllara tekme atma günü bile icat edilmiş. O gün herkes bulduğu bir kızıla tekme atıyormuş. Kızıllar buna kızmıyormuş. Atın atın diyorlarmış. Siz bize tekme atınca bizim de karşılık hakkımız doğuyor. Ne de olsa biz daha güçlüyüz ve bizim canımız daha az acıyor, o yüzden sonra olacakları siz düşünün. Bu sene de 20 Kasım “Kick-a-Ginger” günüymüş.

2009’da Derek Forgie adında biri Facebook da bir hareket başlatmış. Kızılların kıçını tekmeleme gününe karşıt o da “Kızılları Öpme Günü” icat etmiş. Bu yıl yine 12 Ocakta, onuncu yıllı kutlanacak olan bu kızıl bayramında yapılacak iş, bir kızıl bulup çikolata falan gibi bir şeyi hediye ederek aklını çelerek bir öpücük çalıvermekmiş. Gönüllü olması daha iyiymiş ama aslında hediye vermeden de öpücük çalınabilirmiş çünkü zaten kızıllar tanrının ateşini çalmamış mı?

Kızıl olmak için illaki saçın kına renginda bakır koyuluğunda olması şart değilmiş, havuç kafalılar da hatta sarışın olup saçlarının rengi biraz dönük olanları da varmış. Çoğunlukla gür ve kıvırcık olan saçlarının tonundan bağımsız olarak süt beyazı olan tenleri güneşe dayanıksızmış. Gün ışığı onları hemen ıstakoza çevirdiği için güneşlenenlere sadece gıpta edebilirlermiş. Güneşten ne kadar kaçınsalar da azıcık temasla da çillenirlermiş ki o nedenle çilsizini bulmak zormuş. Gözleri kestane balı rengindeymiş ama nadiren mavi gözlü olanları da varmış ki kızıl olmanın tam hakkını verenler işte o maviş kızıllarmış.

Bu kızıl muhabbeti de nerden çıktı derseniz, ben bu konuya yeni vakıf oluyorum da söylentileri size de aktarayım dedim. Hepsi gerçek mi değil mi bilmem, o yüzden miş miş diye geveledim. Şimdilik söylenenlere ikna olmuş gibiyim. Siz de kendi kızıl tanıdıklarınıza bu gözle bakarsanız son kararı hep beraber verebiliriz.

Bunları duyunca, erkeği gücüyle kadını çekicilikle özdeşleştirilen bütün kızılların Vikingler ile bağlantılı olabileceğini düşündüğümü söylemiştim. Savaşçılıkları, onca imkansızlıklara rağmen güneye inip İngiltere, Avrupa ve Rusya’da pek çok kıyım yapıp, pek çok yeri işgal edişleri yüzünden ben böyle düşünmüştüm. Meğerse bunu sadece ben düşünmemişim zaten öyle olduğu düşünülüyormuş. Vikingler asıl İrlanda’yı işgal ettiği ve en çok İrlanda’da kızıl yoğunluğu olduğu için öyle düşünülüyormuş. (Arkadaşım da duymasın ama benim şaka yani İrlandalı bir Haçlı ile ninesine yazdığım hikaye galiba doğru) Sonuçta aklın yolu bir. İnatçı, direngen, ağrıya hastalığa dayanıklı, sağlam yapılı olan kızıllar (Ginger), bir tek gün ışığına karşı zayıfsa, onların kuzeyin soyu (Viking) olduğunu düşünmek haksız sayılmaz.

Benim huylandığımsa şu; yakın akrabalarım içinde bu tanıma uyan bazı kişiler olduğuna göre, benim esmer bedenimin damarlarında da Viking kanı dolanıyor olabilir mi? 50 dolara kıyıp genetik haritamı mı çıkarttırsam acaba? 50 dolar ne ki, sayesinde kendimi kızıl saydırabileceksem, saç boyamaktan çok daha ucuza çıkar vallahi. Ancak tek sakıncası Vikinge özenirken Hindu hatta Aborcin çıkıvermek. İşte o zaman ırkçı damarım ağlama duvarı gerektirebilir. Yoksa şimdiye kadar şu ırk testini çoktaaan yaptırmıştım...

9 Kasım 2018

NOT: Kızıl önyargısı ve ırkçılığının vardığı aşamayı görmek için sadece şu haber bile yeterli.

Yazının Facebook'taki bağlantısı.

GERİ