GERİ

Lazer

Lazeri ne kadar biliyorsunuz bilmem. Ben 5 yıl önce ODTÜ yayını bir kitabı okuyana kadar, adı ve birkaç başka şey dışında, pek de bilmezdim. Fiziğini ve gücünü öğrendiğimden beri, hem Laser hayranıyım hem de korkağı. Laser öyle güçlü ki, silah olarak düşünüldüğünde yapmayacağı yokmuş gibi görünüyor gözüme.

Bugün Türkiye’nin Suriye savaşı üstüne bir Amerika’lının uzman görüşünü anlatan bir konuşma dinledim. Alıştığımızın tersine Türkiye’yi destekleyen, biz PKK ile işbirliği yapmakla hata yaptık diyen bir konuşma olunca ilgimi çekti. Fonda “Hudson Enstitüsü” yazdığı için, kim bu adamlar niye şimdi bizi öpüyorlar, diye baktım. 1961’de Washington’da kurulmuş, sağ eğilimli bir düşünce kuruluşu imiş. Kurucusu bir gelecek bilimcisi imiş. “Thing tank” lafı ilk kez bu kuruluş için kullanılmış. Geleceğe yön vermek üzere akıl yürüten bir enstitüymüş. https://www.hudson.org/ sayfasına girip şöyle bir dolandım. Manşette Tayyip Erdoğan ile Donald Trump’ın el sıkışan bir fotoğrafı var. Bugünlerdeki ABD-TC dostluğunun düşünürleri bunlarmış gibi göründü gözüme. Ancak, benim asıl ilgimi çeken başka bir şey oldu bu sayfada. Hadsıncıların yakında yapmayı planladıkları bir konferansı anlatan aşağıya kopyaladığım paragraf çarptı beni, bilmem size ne söyler:

“Hudson Institute, in partnership with the Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) project in Romania, will host a conference to discuss ground-breaking research being conducted at ELI-NP to develop the world’s most advanced laser. Leading experts from the U.S. and Romania will discuss the applications of the laser in a variety of scientific, defense, and medical fields and the importance of international cooperation in scientific research.”

Bu paragraf “Lazeri daha da geliştirip savunma amaçlı (ben onu Amerika söyleyince savaş diye okuyorum doğal olarak) kullanacağız, diyor bana. Lazeri silah yaparsanız, hele hele geliştirip daha da güçlü bir savaş silahı yaparsanız, insan soyunu unutun gitsin.

Bana bu kadar korkutucu geldi gelecek planları Hudson Enstitüsünün. Benim uzmanlık alanım değil, size Lazer anlatacak değilim ama yeterince bilmiyorsanız bence biraz öğrenin. Çünkü karanlığın dibine doğru gidiyoruz diye yakınıp duruyoruz ya, tersine, geleceğimiz ışık sayesinde kararacağa benziyor.

21 Ekim 2019

NOT: Hudson New York' taki nehrin adıdır. Ancak o nehrin ve pek çok başka şeyin adı olmasının nedeni, Bir İngiliz asker olan Henry Hudson'ın New York'u New York yapan Manhatan adasını 20 dolara yerlilerden satın alan adam olmasıdır. Gelecek planlayıcısı olan enstitünün, uzak görüşlü ve becerikli olmanın simgesi olarak Hudson'ı seçmiş olması çok yerinde olmamış mı?

Yazının Facebook'taki bağlantısı.

GERİ