GERİ

Taçlanmış Günlerden İzlenimler

Mart 21 Cumartesi. Florida. Henüz sokağa çıkma yasağı yok ama sokaklar çoktan tenhalaştı. Parklara plajlara gitmek de yasak. Diğerleri zaten kapalı da yiyecek marketleri de boşa yakın. İnsan da yok ortada, temizlik malzemeleri de, kuru gıda da. Ancak zenginlerin alışveriş yaptığı devasa bir “organik” market var ki orada gene her şey var. İçinde kocaman da bir hazır yemek reyonu var, gene gayet aktif. İşin ilginci yoksulların tercih ettiği marketlerin rafları da dolu, kasaları da. Ortalamanın gittiği zincir marketlerdeki durgunluğun tersine her iki uçta alışveriş durmuş görünmüyor. Yoksulun marketinde de maskeyle eldivenle dolaşanlar var ama belli ki buralardaki mal bolluğuna gelmiş olan ötekiler onlar. Müşterilerin çoğunun görüntüsü ise her zamanki gibi. Meyveleri elliyor, sebzeleri tek tek seçiyor, bağrış çağrış çocukları yerlerde yuvarlanıyor, alışveriş arabaları gene boyalı içecekler ve paketli şekerlemelerle, lüzumsuz ne kadar çer çöp varsa onlarla tıka basa dolu. Kasiyerlerin çoğu eldivenli ama bazılarınınki yırtılmış bazıları fırlatıp atmış. Eldivenin rengi tozdan görünmeyecek kadar pislenmiş olan biri saçlarını düzeltiyor, yüzünü kaşıyor onunla. Burada marketlerin girişine dezenfektan koyma adeti eskiden beri var. Merak edip el atıyorum ki boş. İstanbul’un otobüs duraklarına konanların da kırılmış olduğu anlatılıyor ya durum aynı. Demek nüfusun kalabalığını oluşturan eğitimsizler grubunda değişen bir şey yok Corona ile. Gaziantep’ten falan yapılan sokak röportajlarını da görünce iyice anlıyorum ki orada ya da burada hayat aynı. Sosyal medya kullanıcısı olan orta yaş kuşağı panik atakta, yaygarayı da onlar koparıyor ama çoğunluğu oluşturan eğitimsizlerin umurunda bile değil Corona. Eğer gerçekten ellemeyle, eşyalarla yayılıyorsa, çoktan yayılacağı kadar yayılmış bu taçlı kraliçe. Eksiği kaldıysa da işi hiç zor değil.

Asıl dert şu: Burada gelir aylıkla değil haftalıkla kazanılıyor. Bu hafta iş yerlerinin birçoğu kapandı. Şimdi elinde avucunda olan son haftalıklarıyla yiyecek alışverişi yapanlar gelecek hafta para kazanıp kazanamayacaklarını bilmiyor. Pazartesi açılmayacağını duyuran duyurana.

Cepte para yokken bir de okullar kapalı, çocukların hepsi evde. Bu en önemli konu çünkü burada okullar hem kahvaltı hem de öğle yemeği veriyor çocuklara. Dar gelirli ailelere, devlet yılda bir kere çocuk yardımı da yapıyor. Çocuk sayısı çoksa ki öyle, o toplu parayı bütün yıl çocuklarını beslemek için kenara filan koymuyor, ya arabalarını değiştiriyor ya da ev eşyalarını yeniliyor alt sınıf aileler. Yok lükse yönelik diye hemen kızmayın; köhne arabaları çoğu zaman bozuk, eşyaları küflenmiş durumda yaşıyor çoğu. Yaşamaları için şart olan böyle şeyleri ancak çocuk yardımı aldıkları ay alabiliyorlar, sonra eski durumlarına dönüyorlar ki şimdi çocuklar evde, onların beslenmesi için daha çok yiyecek lazım, para kazanmak lazım ama çalışacak iş yerleri bir bir kapanıyor. Florida da henüz tam kapanma yok ama bugün itibarıyla pek çok eyalet kapandı. ABD 300 milyon, dörtte birinin yaşadığı yani 75 milyonluk nüfusta, yiyecek alışverişi ve nöbete gitmek dışında sokağa çıkmak yasak. Burada da eli kulağında.

O zaman olacaklar için kıyamet senaryoları hazır. Hazırlıklar tam gaz. Bir yandan devlet okulları öğrencilerimize gene yemek vereceğiz gelip alsınlar diye açıklama yaptı, tam kapanma zamanında da yemeği verecekler mi, almaya nasıl gidilecek belli değil, diğer yandan da silah satışları zirve yapmış durumda. Aç kalanlar evlerimize saldıracak diye, elde tüfek bekleme durumuna girdi birileri. Bu korkutulmuş günlerin ellerini ovuşturmuş bekleyenleri sadece silah satıcıları değil. Madde satıcılarının da keyfine diyecek yok. Zulaları tıka basa doldurmuş, keyifle bekliyorlar. Tuvalet kağıdına haksızlık ediliyor, asıl çok satan şey uyuşturucular. Florida’nın kuzey güney arasında mal taşımacılığında önemli bir yeri olan bitmez tükenmez uzunluktaki tren konvoyları askerleri ve tankları taşıyor şimdi. Mademki sıkıyönetimin eli kulağında, esrarı kokaini bolca zulalayacaksın elbette, eskisi gibi günlük tedarik olmaz sıkıyönetimlerde.

Bugünlük Florida muhabirinizden haberler böyle.

21 Mart 2020

Yazının Facebook'taki bağlantısı.

GERİ