GERİ

Neşe’nin Kavanozu

Yeni yıldan dilek dileyen dileyene. Herkesin gönlünde bir değil binlerce dilek saklı da yeni yılın umurundaydı sanki.

Ancak gene de kim “neşe” diledi diye yaman meraktayım. Bense her sene başında kendime bir neşe kavanozu seçiyor ve içinde de neşe biriktiriyorum. Size de öneririm.

Bu öneri yıllar önce Neşe İnceoğlu Dursun’dan çıktı. O da birinden mi öğrenmiş yoksa kendi mi akıl etmiş bilmem ama bu müthiş fikri paylaştığında hemen benimsedim ve o gün bugünüdür benim için adı “Neşe kavanozu”

Öneri şu: Büyücek olanından bir cam kavanozu bu işe ayırıyorsunuz. Yılın ilk günüden itibaren her gün içine minik notlar atıyorsunuz. Her gün en az bir not yazmanız şart. Gündüz yazmalısınız ama unutmamak için yatak başınıza yerleştirin ki unuttunuzsa yatmadan önce hatırlayasınız. Yazıp kavanozunuza attığınız notlar şu sorunun cevabı oluyor:

Bugün hayatımda güzel ne oldu?

Ne yazacağınız size kalmış. İlla da büyük ikramiyenin size çıkmasını beklemeye gerek yok. “Sabah kapıya çıktığımda karşı komşumla gülerek selamlaştık” yazabilirsiniz mesela, evsiz ve komşusuz olmadığınız bilincine ererek. “Grip olmuştum ama ne güzel, ciğerlerime bile inmeden geçiverdi” de yazabilirsiniz, hayatımızın pamuk ipliğine bağlı olduğu bilincini yineleyerek. “Ben bugün otobüse binip arkadaşımla buluşmaya gittim” yazmak bile bir örnek. O otobüsün durağına yürüyecek dengeli ayaklara, otobüsün numarasını okuyup anlayabilecek göze ve akla, tabelaları okuyabilmek için gereken okuma yazmayı öğrebilecek bir aile ortamında doğmuş olma şansına, istediğinde evden çıkıp durağa kadar gitme özgürlüğüne sahip olma lüksüne varana kadar ne çok şey var tıkış tıkış bir otobüse binebilmekte, öyle değil mi? Hareket etme özgürlüğü başka insanlar ya da hastalık eliyle kısıtlanmış nicelerimizin varken, az şey mi otobüse binebilme şansının farkına varmak….

Bugün hayatımda sevineceğim ne oldu?

Bu soruyu sormak gerçekten çok önemli. Unuttuğumuz veya geçiştirdiğimiz güzelim anlar böylece belleğimizde kalıcı hale geliveriyor bu soru sayesinde. Bu soruyu devamlı olarak akılda tutmada not yazmak da ilaveten pek çok fayda sağlıyor.

Cam kavanozda notlar biriktikçe sevinçli olma bilinci de pekişiyor. Keyif aldığınız anların izlerini gördükçe gaza geliyor ve daha da keyifli biri oluyorsunuz. Her bir notu yazarken yeniden seviniyor, kavanozunuzu daha çok doldurmaya çalışıyorsunuz. En kötü anınızda da o dolu kavanoz aklınızı pardon duygunuzu düzenlemeye yardım ediyor. Yıllardır deniyorum, gerçekten bu sistem işliyor.

Tıpkı bozuk para kumbarası gibi bir şey bu neşe kavanozu. Ancak paranın hükmü sanılandan çok daha az. Oysa keyifli anlar biriktirmenin değeri bambaşka.

Yeni yılda hepinize en içten dileğimdir. Yeni yıl size en yeni şeyleri getirsin ama yeni yıl muhtemelen ne benim ne de sizin dileğinizle ilgilenecek. Ancak biz kendimizle ilgilenip hayatımıza bir neşe kavanozu hediye edebiliriz.

Ee ne demişler; dilemekle değil yapmakla oluyor. İnsan her senenin başında böyle neşeyle doluyor. Sevgilerimi gönderiyorum arkadaşım ve kadim dostum Neşe’ye...


1 Ocak 2024

NOT: Fotoğrafı dünyanın en prestijli modern sanat müzesinde (MOMA) çektim. Boşuna zahmet edip aramayın, tual bomboş, üzerinde bir nokta bile yok... Leonardo'nun bir tek resmi için onlarca yıl uğraştığını ve hiç bir zaman bitmiş kabul edemediğini öğrenince...

Yazının Facebook Sayfasındaki bağlantısı.

GERİ

 

 

  Son olarak 03.01.2024 tarihinde düzenlenmiştir.